Zeker wanneer het buiten nat en vies weer is, zie je dat binnen direct terug. Vieze voetstappen op de vloeren, heel vervelend: je kunt wel blijven dweilen. Tenzij je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Thuis kun je streng zijn

Vind je het vervelend om in je eigen huis steeds vieze voetstappen op de vloer aan te treffen? Dan kun je daar vrij gemakkelijk iets aan doen. Spreek simpelweg met iedereen die in hetzelfde huis woont af dat schoenen voortaan direct in het halletje bij de voordeur moeten worden uitgetrokken. Een fluitje van een cent, en het voorkomt dat vocht en vuil zich door het hele huis verspreiden. Zorg voor een goede plek waar iedereen zijn of haar schoenen achter kan laten, bijvoorbeeld een schoenenrekje, een kast of een mand, en laat degene die toch met vieze schoenen door het huis loopt de boel zelf schoonmaken: dan is het snel afgeleerd.

Waar dit met je eigen gezinsleden vrij makkelijk te realiseren is, wordt het natuurlijk wat lastiger bij bezoekers. Waar het in sommige culturen heel normaal is om je schoenen bij de deur achter te laten, vinden veel Nederlanders het lastig om dit aan hun bezoek te vragen. Zie jij dit ook niet zitten, zorg dan voor een goede deurmat waar bezoek de schoenen op kan vegen, en accepteer dat je het risico loopt dat je de dag erna even moet dweilen.

Een schone vloer op kantoor of in de winkel

Waar je thuis streng kan zijn, is dit op een werkplek vaak wat lastiger. Je kunt kantoormedewerkers of bezoekers van een winkel lastig vragen om direct bij binnenkomst hun schoenen uit te trekken. Wel kun je maatregelen nemen om vuil en vocht op de vloer zoveel mogelijk te beperken.

Dat begint al bij een goede deurmat voor de deur. Een grove, waar bezoekers het vuil van hun schoenen op achterlaten. Wil je het persoonlijk maken, laat dan de deurmat bedrukken met bijvoorbeeld de naam of het logo van je bedrijf. Zo wordt het meteen een stukje promotie!

Eenmaal binnen zorg je dat er een droogloopmat ligt. Waar het vuil dan al grotendeels is buiten gebleven, komt het vocht in deze mat terecht, en niet op de rest van de vloer. Zo houd je deze schoon en droog, en hoef je alleen de droogloopmat zo nu en dan schoon en droog te maken of te vervangen. Let hier wel goed op, want een mat die volledig nat of vies is, verliest uiteraard al snel zijn functie.