De dag is aangebroken, 21 januari 2019. De zogenaamde meest deprimerende dag van het jaar ook wel depri-maandag genoemd. Ze zeggen dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.[1] Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Maar hé, zeg nou eens, waarom al die negativiteit? Laten we onszelf opvrolijken met wat kleur in huis. Zo lijkt het minder donker en kleurloos in huis, ik ben er van overtuigd dat dat ons helpt deze wintermaanden door te komen! Vandaag laat ik je kennismaken met de zachte, lichte kleuren: pastelkleuren.

Wat is een pastelkleur?

Een pastelkleur is een zachte kleur die wordt verkregen door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen, meestal met wit of lichtgeel. Het verschil tussen lichte kleuren en pasteltinten is niet altijd duidelijk. Ook zijn de ideale pasteltinten niet voor iedereen gelijk. Je hebt uiteraard warme en koele pasteltinten, maar ook heldere en gedempte. 

Het verschil tussen lichte kleuren en pastelkleuren

We kennen 12 basiskleuren. Je ziet ze terug in de regenboog en op de buitenrand van de kleurencirkel. Als je een basiskleur mengt met wit maak je hem lichter, je krijgt een lichtere variant van een bepaalde kleur. Bij een pasteltint is er zoveel wit bij gemengd dat er weinig “kleur” overblijft. 

Pastelkleuren terug laten komen in het interieur

Mijn blog gaat over interieur inspiratie en dit artikel zou niet compleet zijn als er geen ideeën worden gegeven. Lees hieronder verschillende mogelijkheden om pastelkleuren terug te laten komen in het interieur.

1. Een muur verven in een pastelkleur

Veschillende verfkleuren in pastelkleuren. Geel, roze, paars, oranje en blauw. Zachte kleuren in pastelkleur

Zoals je ziet zijn er talloze mogelijkheden om je muur een kleurtje te geven. Wil je het niet te veel laten opvallen, maar kun je toch wat kleur in huis gebruiken? Hierboven zie je een aantal (pastel)kleurstalen ter interieur inspiratie. Binnen de pastelkleuren zijn er de meest ‘zachte’ opties, maar ook net wat harder. De hardere kleuren komen net wat ‘feller’ terug, in hoe verre je pastelkleuren fel kunt noemen. Pastelkleuren staan niet voor niets bekend als de zachte kleuren.

2. Een pastelkleur muur combineren met accessoires

Een pastelkleurige muur met roze accessoires en groene cactussen. Interieur inspiratie met pastelkleuren

Hier zie je een pastelkleur groene muur gecombineerd met leuke accessoires. De kleuren komen zacht over, maar zorgen zeker voor een speels effect. Deze kleuren moeten je toch opvrolijken! Dit kan zowel binnen als buiten toegepast worden. Je krijgt er een beetje een botanisch gevoel van. Mocht je de vakantiefeeling een beetje willen creëren, show it!

3. Strak interieur met pastelkleuren

Apple Mouse en toetsenbord met pastelkleur achtergrond. Een pastelkleur als bureaublad is mooi

Pastelkleuren zijn dus goed te combineren met wit. Aangezien we allemaal wit in huis hebben, past dit dus mooi bij elkaar! Je krijgt zo nog een lichter gevoel, juist omdat er lichte kleuren gecombineerd worden. Een leuke DIY is om je bureaublad een pastelkleurtje te geven, zoals hierboven.

4. Pastelkleuren gebruiken op de kinderkamer

Pastelkleuren in de kinderkamer. Dit zorgt voor een mooi en rustig interieur. Pastelblauw, pastelroze en pastelgrijs passen mooi samen.

Hoe schattig is deze kinderkamer! Zachte kleuren komen overal terug, op de muur, aan de wand en zelfs de knuffel en kussens. Zo’n leuk krukje is te koop bij IKEA, leuk formaat voor de kleine. In de schilderijen aan de wand zie je verschillende pastelkleuren terugkomen. Zo zie dat deze kleuren heel erg goed samengaan! Met weinig kleurgebruik en zachte kleuren kun je toch een heel erg mooie, gezellige en warme slaapkamer hebben. Je zou deze kinderkamer ook onder een Scandinavisch Interieur laten vallen, door de strakke vormen een rustige uitstraling.