We zien het steeds vaker op verschillende manieren terugkomen: neonverlichting. Winkels en bars gebruiken het om meer op te vallen, om te laten zien dat ze open zijn, maar ik zie het steeds vaker ook binnen de vier muren terugkomen. Laatst zat ik in een restaurant te eten en toen hing er een supere gave neon verlichting aan de muur, een echte eye-catcher. Maar waarom niet bij ons thuis?

Wat is neonverlichting?

Een neonlamp is een gevulde glazen buis dat met een lage druk neon gevuld is. Door gasontlading wordt er licht opgewekt dat door de buis te zien is. De gastontlading brengt de elektronen van het gas naar een hoger energieniveau en zo ontstaat er zichtbaar karakteristiek licht.

Neonlampen in jouw interieur

Neon-verlichting is dus zeker niet alleen maar in bars te vinden. Deze neonlampen is knappe verlichting wat meer dan prima terug kan komen in ons interieur. We kunnen dit terug laten komen in verschillende vormen, kleuren en maten.

Vormen neonverlichting

Er zijn erg veel verschillende vormen van neonlampen, de vorm is natuurlijk helemaal aan jou. Er zijn figuren ook wel ‘signs’ genoemd, maar ook tekst en citaten zie ik vraag terugkomen. Zie hieronder de neon-verlichting met de tekst “Work Harder”. Hoe gaaf is dit om op kantoor te hangen bij jou thuis of op het werk? Hier maak je gelijk een mooi statement, maar staat het ook nog eens stoer bij het interieur.

Een Neon Lamp met de tekst: Work Harder. Stoer voor op kantoor voor op het werk of bij jou thuis

Kleuren neonverlichting

Neon is er in allerlei verschillende kleuren, hoe kan dit? Met het gas neon! Hierboven is beschreven wat een neonlamp is en daardoor zijn er ook verschillende kleuren aan licht mogelijk. In principe wordt met het gas neon een rood-oranje gloed weergegeven. Om andere kleuren te krijgen, moeten er andere gassen worden gebruikt. Door menging van deze en andere gassen kunnen diverse mengkleuren verkregen worden.  Door andere gassen zijn onder andere deze kleuren te verkrijgen:

  • Helium: goudgeel
  • Krypton: bleekpaars
  • Argon: lichtblauw
  • Xenon: helderpaars
Witte neon-verlichtingen met verschillende teksten aan de wand. Woorden zoals: please, relax, dance, listen talk.

Maat

Neon-lampen zijn er in allerlei maten, in jouw interieur lijkt me een subtiele kleine lamp het mooist. Dit ligt natuurlijk ook aan de ruimte en oppervlakte waar je het licht wil ophangen. Heb je een kale, hoge wand dan past er een grotere neonlamp qua formaat. Daarnaast ligt het er natuurlijk aan hoeveel je wil dat de lamp opvalt. Hoe groter het formaat, des te meer het opvalt. Vergeet niet dat door het licht, ongeacht het formaat, de neon verlichting al een eye-catcher op zich is!

Glad You Came Up neonverlichting in rode kleur

Combineren met Industriële interieurstijl

Neonverlichting is perfect te combineren met de Industriële interieurstijl. Het creëert namelijk een erg stoer effect. Denk bijvoorbeeld eens aan deze ‘Brick-Wall‘, hoe gaaf is het om hier een neonlamp op te hangen? Dit zorgt voor een warm effect en voor kleur in huis!