Slaapproblemen kunnen zorgen voor serieuze klachten. Slapeloosheid kan leiden tot een verminderde concentratie, verslechterd immuunsysteem en zelfs depressie. Redenen genoeg om je nachtrust te verbeteren. Met deze vijf tips slaap je als een roos.

Oase van rust

De plek waar je slaapt heeft veel invloed op je nachtrust. Een slaapkamer moet zo rustig mogelijk zijn. Om je slaap te verbeteren kan je het beste kiezen voor neutrale kleuren, zonwerende gordijnen en een constante koele temperatuur. Zorg voor prettig zittende nachtkleding en een comfortabel bed en kussen. Een goed bed tegen rugpijn kan ervoor zorgen dat je een stuk prettiger slaapt. Een speciaal matras voor rugklachten voorkomt rugpijn waardoor je je de volgende dag energieker en fitter voelt. 

Start met een avondroutine

Een vaste structuur is prettig voor je lichaam en geest. Als je op verschillende tijden opstaat en naar bed gaat, breng je je lichaam in de war. Probeer jezelf daarom goede slaapgewoonten aan te leren. Ga op een vaste tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Let er hierbij op dat je ongeveer acht uur slaapt. Trek een uur uit voor je avondroutine zodat je je kan ontspannen. Zet apparaten uit, maak je lunch klaar voor de volgende dag, neem een douche en doe een ontspanningsoefening of lees een boek.

Haal alles uit je dag

Als je niet moe bent, kan je ook niet goed slapen. Probeer dus actief te zijn gedurende de dag. Pak genoeg daglicht, bijvoorbeeld door een rondje te lopen tijdens je lunchpauze. Ook een sessie in de sportschool kan helpen om je lichamelijk meer moe te voelen. Probeer dit niet direct voor het slapen te doen, maar ongeveer 3 uur van tevoren. Ook gezond eten en drinken helpt bij het verbeteren van je nachtrust.

Hou stress onder controle

’s Nachts piekeren en malen is één van de meest gehoorde redenen waardoor mensen slaapproblemen hebben. Stress kan je niet volledig vermijden, maar er zijn wel tools waardoor je je stress even kan parkeren. Leg een notitieboek op je nachtkastje en schrijf hierin alles op waar je over piekert. Spreek met jezelf af dat je het alleen opschrijft en dat je je er de volgende dag mee aan de slag gaat. Het kan ook helpen om te mediteren voordat je je bed in duikt.

Vermijd alcohol

Alcohol brengt je weliswaar sneller in slaap, maar het verslechtert de kwaliteit. Door alcohol slaap je onrustig en kom je minder snel in de REM-slaap. Dit is juist het belangrijkste deel van je nachtrust, want op dat moment gaat de informatieverwerking aan de slag (en ga je dromen). Als je dit verwerkingsproces onderdrukt, tast dit de fitheid van de volgende dag aan. Ook cafeïne of nicotine zijn laat op de avond geen goed idee.